Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com .::: S:t BOTVID :::.

KRÖNIKA >>>
BILDARKIV >>>

26 augusti 2012
Familj

"När jag är med unga känner jag mig yngre"

Nästan all sin vakna tid tillbringar han i kyrkan. Men han leker hellre med barnen än sköter det administrativa arbetet på kontoret.
- Tillsammans med barn och unga känner jag mig inte alls som 50 år, säger jubilaren och kyrkoherden Zdzislaw Lepper.

Zdzislaw Lepper, eller fader Zdzislaw Lepper, som alla katoliker i Stockholm kallar honom, visste från första början att han ville jobba med barn och unga. Det var hos dem som hans hjärta låg och det var för deras skull som han läste till ordenspräst i Polen. Hade han i stället studerat till stiftspräst hade han inte alls fått samma möjlighet att engagera sig i den yngre världen. Fram till januari i år är det också vad han har fått göra. Han har varit föreståndare för en ungdomsgård, anordnat utflykter och aktiviteter, hållit i söndagsskolor och undervisat flera hundra barn och unga i bibelkunskap.

- Nu när jag blivit kyrkoherde kan jag sakna de åren då jag fick uppleva allt det där, säger Zdzislaw Lepper utan omsvep.

- Som kyrkoherde måste man göra allt, även ta hand om det administrativa arbetet, suckar han.

Men han misstrivs inte i sin församling. Tvärtom tillbringar han i stort sett all sin vakna tid där och gläds när han kan få vara till hjälp för någon. Men det märks att det är människor och inte pappersarbete och formella möten som tänder Zdzislaws engagemang. Redan när han kom till Sverige som färdig präst 1993 bar han på en dröm. Han ville skapa en trygg samlingsplats för alla polska barn och ungdomar som kände sig ensamma eller behövde stöd från vuxenvärlden på annat sätt. År 2003 skulle drömmen komma att förverkligas. Då öppnade ungdomens hus "Quo Vadis" på Söder i Stockholm. En mötesplats för människor i åldrarna 7-18 år. Framför allt var det en plats för kristna polacker att lära känna nya kompisar på. Och föreståndare, det blev Zdzislaw Lepper det.

- Vi förstod snart att det viktiga var att ordna aktiviteter som lockade unga att komma. Vi kunde inte konkurrera med prylar och teknik, däremot kunde vi erbjuda andliga samlingar och andra typer av aktiviteter. Vi märkte att det krävdes mer än att bara ha fixat en lokal.

Man ordnade dansgrupper, körer, filmvisning och lärare som hjälpte till med matteläxan. På skolloven ordnade Zdzislaw och andra vuxna utflykter till Cosmonova, Kolmården eller pingisturneringar. Zdzislaw Leppers röst blir glad när han berättar om åren som föreståndare.

- Man behöver visa barnen att man verkligen bryr sig om dem, att man ber för dem. Det tar tid att visa det, man behöver offra mycket tid. Vi försökte fånga upp dem som kände sig ensamma, de som hade föräldrar som inte brydde sig så mycket.

Att barn- och ungdomsverksamheten tog mycket tid och kraft är ingenting som han lägger vikt vid.

- När jag är tillsammans med barn och unga känner jag mig yngre. Jag glömmer helt att jag är 50 år, det är spännande, säger han och skrattar.

I januari installerades han som kyrkoherde i Fittja katolska församling och sedan dess går det inte att ägna lika mycket tid åt barnen. Men fortfarande händer det att han undervisar barn och ibland är det de som ger honom en tillrättavisning.

- De kan säga att "Fader, så där säger man inte på svenska", berättar Zdzislaw Lepper och skrattar gillande åt barns rättframma sätt.

- Min dröm är att barnen i församlingen, mina barn som jag kallar dem, ska bli kvar i kyrkan. Och att de aldrig ska glömma bort att de är Guds barn, även om de blir vuxna.


Zdzislaw Lepper
•Aktuell: Fyller 50 år den 4 september.
•Gör: Kyrkoherde i katolska församlingen i Fittja.
•Familj: Två bröder och ett syskonbarn i Polen.
•Intressen: "Jag är social och vill hellre träffa människor än att läsa
eller se på tv. Tycker mycket om att cykla när det är fint väder."
•Gud för mig: "Den som styr och den som bryr sig om oss. Den viktigaste."
home back2012 © S:t Botvids Katolska Församlingtopp